Fine Arts στα Global arts Studios

Η ηλεκτρονική τάξη ζωγραφικής και ελεύθερου σχεδίου καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας όλων των τμημάτων της σχολής σε διαφορετικές ώρες και μέρες. Επίσης λειτουργεί και ως αρχείο μαθημάτων.

1) παιδικό τμήμα
2) μεταβατικά τμήματα Α΄, Β΄ και Γ΄
3) προετοιμασία για την σχολή καλών τεχνών
4) προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Τμήμα Ζωγραφικής

Η ζωγραφική είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργίας. Είναι μια οπτική γλώσσα. Στο παιδικό τμήμα οι μαθητές (από 6 ετών) έρχονται σε επαφή με τα υλικά και το σχέδιο σε αρχικό στάδιο, παίζουν με τα χρώματα αναπτύσσοντας τη φαντασία τους και διοχετεύουν την ενέργεια και την εντύπωσή τους για τον κόσμο στο χαρτί.
Στο τμήμα εφήβων «μεταβατικό» (μαθητές από 9 ετών) το σχέδιο μπαίνει σε άλλη διάσταση. Ο σπουδαστής αποτυπώνει με περισσότερη ακρίβεια τα ζητούμενα ή την σύνθεση ή την προτομή στο χαρτί με μολύβι, κάρβουνο, χρώμα, μελάνι.

Προετοιμασία

Εισαγωγή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (εκτός πανελληνίων εξετάσεων).

Για την εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών ΑΣΚΤ της Αθήνας (Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), Ιωαννίνων (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Φλώρινας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) απαιτείται απολυτήριο Λυκείου και συμμετοχή στις εξετάσεις των Σχολών οι οποίες διεξάγονται τον μήνα Σεπτέμβρη για 3 έως 5 ημέρες για κάθε σχολή ξεχωριστά μέσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Οι υποψήφιοι γενικά εξετάζονται στο ελεύθερο σχέδιο (κεφάλι-μπούστο) και χρώμα (σύνθεση), ελεύθερο θέμα και λεκτικό σε ζωγραφική απόδοση. Παραδίδουν επίσης κατά περίπτωση ασκήσεις γυμνού μοντέλου εφόσον ζητηθεί.

Εξαιρετικά ταλέντα

Από την ηλικία των 14 ετών με απολυτήριο Γυμνασίου μπορούν μαθητές να δώσουν εξετάσεις στην ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης αφού πρώτα παραδώσουν τον μήνα Ιούνιο φάκελο και η επιτροπή τους κρίνει ως εξαιρετικά ταλέντα.

Αν επιτύχουν και στην δεύτερη φάση των εξετάσεων κρατούν τη θέση τους και συνεχίζουν τις σπουδές τους μετά το λύκειο.
Στην σχολή μας οι υποψήφιοι προετοιμάζονται κατάλληλα με μεθοδικότητα και υπευθυνότητα από την πρώτη Λυκείου με στόχο να αναδείξουν το προσωπικό τους καλλιτεχνικό ιδίωμα και να το υποστηρίξουν στην άκρως απαιτητική διαδικασία των εξετάσεων. Τα αποτελέσματα κάθε χρόνο δικαιώνουν όμως τους κόπους τους.

Ελεύθερο σχέδιο – γραμμικό σχέδιο στα Global Arts Studios

Για το γραμμικό σχέδιο υπάρχει άλλη ηλεκτρονική τάξη

Τμήμα προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Στο τμήμα αυτό οι σπουδαστές προετοιμάζονται με μεθοδικότητα στο ελεύθερο σχέδιο, τη σύνθεση και το γραμμικό / αρχιτεκτονικό σχέδιο, με σκοπό την υψηλή επίδοσή τους στα ειδικά μαθήματα των πανελλήνιων εξετάσεων.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις:

Ποιες σχολές απαιτούν εξέταση στο Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο;

Οι σχολές που απαιτούν εξέταση σχεδίων είναι:

Α.Ε.Ι.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝ. ΕΜΠ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝ. ΠΑΤΡΑΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ)
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝ. ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗΣ)
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ (ΧΑΝΙΑ)
ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) (μόνο ελεύθερο σχέδιο)

Τ.Ε.Ι.
ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΕΧΝ. ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ ΧΩΡΩΝ – ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΝΤΗΡ. ΑΡΧΑΙΟΤ. & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Πως εξετάζονται τα μαθήματα στις Πανελλήνιες εξετάσεις;

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, γίνονται μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων και διαρκούν 6 ώρες κάθε ένα. Σημαντικό ζητούμενο των εξετάσεων, πέραν των απαραίτητων γνώσεων, είναι η «ταχύτητα» και η «ευχέρεια» σχεδίασης που αποκτάται μέσω της εξάσκησης, καθώς οι υποψήφιοι οφείλουν να μπορούν να παράγουν σε περιορισμένο χρόνο σύνθετα σχέδια.

Πόσα μόρια δίνουν τα σχέδια στις Πανελλήνιες εξετάσεις; Υπάρχει βάση;

Ο συντελεστής των δύο μαθημάτων σχεδίων είναι (Χ)2.00. Ο παραπάνω συντελεστής σημαίνει πως σε κλίμακα 0-20.000 μορίων, ο υποψήφιος συγκεντρώνει έως και 4.000 μόρια από τα σχέδια (2.000 από το Ελεύθερο και 2.000 από το Γραμμικό).

Επισημαίνεται πως ο υποψήφιος οφείλει να υπερβεί τη βάση του 10 και στα δύο μαθήματα, ειδάλλως αποκλείεται γενικώς από την εισαγωγή στις σχολές που απαιτούν σχέδιο ακόμη και αν καλύπτονται τα απαραίτητα μόρια από τα υπόλοιπα μαθήματα. Το παραπάνω σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε υποψηφίους σχολών Γραφιστικής, Διακόσμησης, Συντήρησης Έργων Τέχνης κλπ, όπου η υπέρβαση της βάσης του 10, κατά κανόνα εξασφαλίζει την εισαγωγή σε αυτές τις σχολές.

Πρέπει να έχω συγκεκριμένες δεξιότητες ή «ταλέντο»;

Η σχεδιαστική ευχέρεια σαφώς αποτελεί ένα αρχικό πλεονέκτημα για αυτούς που το διαθέτουν. Παρ’όλα αυτά, το Ελεύθερο και το Γραμμικό σχέδιο διδάσκονται και οι δεξιότητες των μαθητών αναπτύσσονται μέσα από την εξάσκηση. Συμπερασματικά, η «σχεδιαστική ευχέρεια» αποτελεί μια καλή αρχική βάση, εμπειρικά όμως οι μεγαλύτερες βαθμολογίες επιτυγχάνονται στο τέλος από τους μαθητές που εργάσθηκαν συστηματικότερα και επιμελέστερα ασχέτως «ταλέντου».

Πόσα έτη προετοιμασίας απαιτούνται για τις Πανελλήνιες εξετάσεις;

Η προτιμότερη επιλογή για την άρτια προετοιμασία των μαθητών είναι η διετής παρακολούθηση μαθημάτων με ταυτόχρονη πρακτική εξάσκηση. Κύριος λόγος είναι η αποφυγή ‘φορτώματος’ του ήδη βεβαρυμμένου προγράμματος των μαθητών στη Γ’ Λυκείου, καθώς και η ομαλότερη προσαρμογή στις απαιτήσεις των μαθημάτων. Παραταύτα, η προετοιμασία μόνο στη Γ’ Λυκείου μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα επιτυχή αποτελέσματα, εφόσον βεβαίως η προσήλωση και η προσπάθεια του υποψηφίου είναι η δέουσα.

Πόσος χρόνος απαιτείται εβδομαδιαία;

Απαιτούνται περίπου 6 έως 10 ώρες προετοιμασίας εβδομαδιαίως, ανάλογα και με τις επιδόσεις του μαθητή. Στα Global Arts οι παραδόσεις των μαθημάτων διαρκούν 8 ώρες (4 ώρες Ελεύθερο σχέδιο και 4 ώρες Γραμμικό), με τους χώρους της σχολής και τα σχεδιαστήρια να είναι διαθέσιμα στους μαθητές για περεταίρω εξάσκηση καθ’όλη την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Τι εξοπλισμός απαιτείται;

Απαιτείται συγκεκριμένος εξοπλισμός (κυρίως για το Γραμμικό Σχέδιο), ο ακριβής προσδιορισμός του οποίου παραδίδεται σε λίστα στους μαθητές κατά την εγγραφή τους. Για διευκόλυνση των μαθητών και των γονέων τους, η σχολή κάθε χρόνο επιτυγχάνει μέσω κεντρικών παραγγελιών σημαντικές εκπτώσεις για την προμήθεια του εξοπλισμού.

Στην ιστορία των Global Arts Studios οι σπουδαστές μας έχουν σημειώσει 100% επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις. Συγκεντρώνοντας υψηλότατες βαθμολογίες εισήχθηκαν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Αθήνας καθώς και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Τρόπος βαθμολόγησης στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο για το 2019

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1674Β/2019 άρθρο ΙΣΤ, ο τρόπος βαθμολόγηση για το γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο θα γίνει ως εξής:

Στο Ελεύθερο Σχέδιο η εξέταση στη Γ΄ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου συνίσταται στη γραφική αναπαράσταση ενός φυσικού αντικειμένου, το οποίο τοποθετείται σε ορατό σημείο εντός του χώρου εξέτασης. Οι μαθητές σχεδιάζουν με ελεύθερο τρόπο και σε συνθήκες διάχυτου φωτισμού το αντικείμενο. Πρέπει να διακρίνουν στο θέμα τους τις αναλογίες των αντικειμένων και τις αναλογίες σε σχέση με το όλο και να τις παραστήσουν στο χαρτί τους αρμονικά, έτσι ώστε να έχουν σαφήνεια και συμμετρία με τα πραγματικά αντικείμενα. Επίσης να προσέξουν την αρμονία μέσα στη σχεδιαστική επιφάνεια. Να αποδώσουν επίσης απλοποιημένα σε λίγους τόνους τις φωτεινές και σκοτεινές επιφάνειες και τους όγκους που συνθέτουν το θέμα. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο μαύρα μολύβια ή άλλα υλικά.

Η βαθμολόγηση του Ελεύθερου Σχεδίου γίνεται με κριτήρια:

α) Τη δυνατότητα για οργάνωση της σχεδιαστικής επιφάνειας, δηλαδή την τοποθέτηση του θέματος και τη σύνθεσή του.

β) Τη σχεδιαστική ακρίβεια των αναλογιών και των κλίσεων του θέματος.

γ) Τις τονικές διαβαθμίσεις του θέματος.

δ) Τη γενική εικόνα του θέματος.

Στο Γραμμικό Σχέδιο η εξέταση στη Γ΄ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου συνίσταται στα εξής:

α) Το αντικείμενο σχεδίασης έχει απλή γεωμετρική μορφή (π.χ. απλό αντικείμενο, κτήριο, αρχιτεκτονικό μέλος, έπιπλο, κ.τ.λ.). Δίνεται σε αντίγραφο με τη μορφή σκαριφήματος ή σχεδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (διαστάσεις, ενδείξεις, τίτλους, παρατηρήσεις κ.τ.λ.).

β) Ο τρόπος παράστασής του είναι με τη μορφή ορθών προβολών (όψεις, κατόψεις, τομές) αξονομετρικού ή συνδυασμών τους.

γ) Οι μαθητές εξετάζονται στη σχεδίαση κατόψεων,όψεων, τομών, αντικειμένων απλών γεωμετρικών μορφών κ.τ.λ., χρησιμοποιώντας τα προβλεπόμενα όργανα, μέσα, υλικά και ακολουθώντας τις ισχύουσες συμβάσεις.

Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση του Γραμμικού Σχεδίου είναι τα εξής:

Η ορθότητα απεικόνισης (π.χ. τεμνόμενα, προβαλλόμενα στοιχεία, ορθή μεταφορά κλίμακας, κ.τ.λ.), που αξιολογείται με 30 μονάδες.
Η ποιότητα σχεδίασης (π.χ. πάχος γραμμών, ακρίβεια, καθαρότητα σημείων τομής, συναρμογές, κ.τ.λ.), που αξιολογείται με 20 μονάδες.

iii. Η πληρότητα σχεδίασης, που αξιολογείται με 15 μονάδες.

Η γραμματογραφία και άλλες ενδείξεις (π.χ. διαγράμμιση, προσανατολισμός, άλλοι συμβολισμοί), που αξιολογείται με 15 μονάδες.
Η οργάνωση θέματος στο χαρτί σχεδίασης, που αξιολογείται με 10 μονάδες.
Γενική εικόνα μονάδες 10.

Instructor

Σωκράτης Λαμπρόπουλος B.A./M.A.

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *